Jan van Nassaustraat -Benoordenhout

Zo’n 100 jaar geleden liepen er nog olifanten, zebra’s, leeuwen en andere grote en kleine dieren in de achtertuin van dit pand aan de Jan van Nassaustraat. De Haagse Dierentuin opende zijn deuren in 1863 en lag pal achter de woning. Er zijn in de omgeving nog verschillende herinneringen te vinden, maar ook en dat is heel bijzonder, in dit mooie statige herenhuis in Benoordenhout. Ik kan er helaas geen gegevens van vinden, maar het kan heel goed zijn dat de woning verbonden was met de dierentuin.Zo zijn er op het glas-in-lood handgeschilderde aapjes te vinden, is de trappaal voorzien van een leeuwenkopje en andere verwijzingen.
Als onderdeel van een totaalrenovatie hebben wij het schilderwerk mogen aannemen. Zowel de voor- als achtergevel en het schilderwerk binnen. Een flinke klus! Aan de voorzijde hebben we het lijstwerk en ornamenten gerestaureerd.
Het houtwerk aan de voor- en achterzijde is gesaneerd, wat wil zeggen dat er houtrotreparaties uitgevoerd zijn en vervolgens een nieuw verfsysteem op aangebracht is.
Binnen hebben we besloten alles te spuiten, zowel het houtwerk als de wanden en plafonds. Een werk om trots op te zijn!